Brezplačna revija za ureditev bivalne okolice

Potrebna bodo senčila

Z mesecem majem počasi, vendar vztrajno prihajajo vse bolj vroči dnevi. S tem je skrajni čas, da pričnemo razmišljat kako bomo v svojem stanovanju omilili vročino. Poceni in marsikdaj dovolj učinkovit način je senčenje s senčili kot so rolete, žaluzije, roloji, pliseji, zavese ali tende.

V vročih sončnih dneh še tako dobro izolacijsko okensko steklo ne bo zadostna zaščita pred neposrednimi sončnimi žarki. S tem bo temperatura v bivalnih prostorih že v nekaj urah presegla meje znosnosti. V poletnih večerih je razlika med zunanjo in notranjo temperaturo v bivalnih prostorih z nezasenčenimi panoramskimi okni lahko tudi do 10°C. Torej, če je zunanja temperatura le 20°C, je znotraj hiše lahko tudi 30°C. Tudi zaradi tega je ne samo priporočljivo, ampak že kar nujno, da v kolikor na okenskih površinah nimamo ustrezne senčne zaščite, si jo preskrbimo še pred vročimi poletnimi dnevi.
Podobno kot pri stavbnem pohištvu se je tudi pri senčilih z moderno tehnologijo in novimi materiali marsikaj spremenilo. Še nedolgo nazaj so se v okna vgrajevale le robustne plastične in še prej lesene rolete, ki so poleg svoje nepraktičnosti tudi precej kvarila videz objekta. Danes je z izbiro različnih vrst senčil, ki so lahko izdelana iz zelo različnih vrst materialov povsem druga slika. Z razvojem senčil so ta hkrati postala ne samo gola zaščita pred soncem, ampak tudi pomemben dekorativni element stanovanjske hiše.
Vendar zaradi zelo raznolike ponudbe senčil na trgu in našega nepoznavanja senčil ali stiske s časom se kaj lahko odločimo glede na naše zahteve in karakteristike bivalnih prostorov za napačno senčilo. Zato je priporočljivo, da se pred nakupom seznanimo z osnovnimi prednostmi in slabostmi posameznega senčila.
Pri gradnji nove hiše ali adaptaciji starega objekta moramo že v zgodnji fazi planiranja upoštevati ustrezno senčenje oken. Ob tem je potrebna odločitev ali bo zasenčitev na zunanji strani objekta ali znotraj bivalnih prostorov. Šele zatem pride na vrsto izbira vrste senčila. Bistvo zaščite bivalnih prostorov pred vročino je, da preprečimo segrevanje steklene površine. Prostor bo ostal hladnejši, če bomo izbrali takšno senčilo, ki bo montirano na zunanji strani, medtem, ko so notranja senčila pomembnejša za dekoracijo prostorov.
Razen v materialu se senčila razlikujejo še glede na namembnost prostora, mesta vgradnje, velikosti zasenčene površine, vremenskega vpliva, skladnosti z okoljem, ipd. Ravno zaradi teh odvisnikov moramo razmisliti katero senčilo je glede na naše razmere najbolj idealno.

Žaluzije

Še vedno je v Sloveniji s to vrsto senčil opremljenih velik del stanovanjskih hiš. Razlog je v številnih dobrih lastnostih tega senčila. Najbolj pomembni odliki pa sta enostavna montaža in upravljanje ter predvsem ugodna cena.
Tipična značilnost žaluzij je njihova lamelna sestava. Na zgornji strani okna so lamele obešene na vrvicah in vpete v ohišje senčila. S posebnim, vendar enostavnim mehanizmom te lamele lahko dvigamo ali spuščamo ter obračamo v desno ali levo smer. Na ta način je omogočena maksimalna stopnja zasenčenosti v prostoru.
Proizvajalci sedaj izdelujejo lamele po večini iz aluminija, lahko tudi iz lesa. Nekdanje plastične žaluzije so bile manj kakovostne, saj so se s časom lahko povesile in je tudi njihova življenjska doba bila krajša. Z dolgo življenjsko dobo so lesene žaluzije ene izmed najbolj kvalitetnih. Ker so izdelane iz obnovljivega vira – lesa, so okolju prijazne. Les je znan dober toplotni izolator, zato takšne žaluzije tudi učinkovito zadržujejo prevajanje toplote. Odlikuje pa jih tudi njihovo preprosto čiščenje. Vendar prava vrednost lesenih žaluzij v primerjavi z ostali vrstami se pokaže n njihovi naravni toplini, ki jo lahko ustvarja edinole les. S svojo naravno leseno strukturo ustvarijo znotraj bivalnega ambienta prijetno zastrto svetlobo. Takšne žaluzije lepo sovpadejo tako z tradicionalno stanovanjsko opremo kot z sodobnim interierjem, kjer prevladujejo večje steklene površine. Lamele so v ponudbi iz različnih vrst lesa v različnih barvnih odtenkih. Glede na velikost zasenčene površine imajo proizvajalci lesenih žaluzij v ponudbi različno široke lesene lamele. Za manjšo in srednje veliko površino so primerne 25 mm široke lamele. Za srednjo in večjo površino ustrezajo 50 mm široke lamele. Za izrazito večje steklene površine pa so primerne robustne lesene žaluzije s 65 mm širokimi lamelami.
Glede na mesto vgradnje so žaluzije lahko vgrajene zunaj ali znotraj objekta. Z razliko od notranjih, zunanje žaluzije zadržujejo sončne žarke že na zunanji strani okna, kar je njihova prednost. Poleg tega še dodatno varujejo pred mehanskimi poškodbami okna. Vendar v kolikor se odločimo za žaluzije, ki bodo na zunanji strani okna, moramo vedeti, da bodo zaradi našega geografskega področja izpostavljene zelo različnim vremenskim vplivom. Od vročine, vetra, dežja, do mraza in snega. Zato naj bomo pri izbiri takšnih senčil pozorni predvsem na kakovost in vzdržljivost materiala. Kakovostne zunanje žaluzije so izdelane iz aluminija, pri katerem so lamele polnjene s poliuretanom. Lamele žaluzij, ki imajo zaobljene robove in so vodene v stranskih ALU vodilih so toge in stabilne tudi pri vetrovnih vremenskih razmerah. Aluminijaste lamele ne rjavijo, ne bledijo in tudi ne potrebujejo vzdrževalnih del z lakiranjem. Predvsem na novogradnjah so te vrste senčil med najbolj uporabljenimi. Zlasti so primerne za senčenje večjih steklenih površin.
V zadnjem času narašča priljubljenost lesenim žaluzijam. Razlog tega je predvsem naraven videz in toplina ter kompaktnost materiala. V ponudbi so lesene žaluzije iz različnih vrst lesa in različnim površinskim obdelavam kot je lamiliran les, visok sijaj, ipd. Ob tem moramo seveda vedeti, da je les zunaj objekta potrebno redno vzdrževati.
Zunanje žaluzije se vgradijo v zunanji okenski okvir. Njihova vgradnja je nekoliko bolj zahtevna kot montaža notranjih žaluzij. Da se v primeru vetra prepreči neprijeten ropot žaluzij po steklu, so lamele nameščene ob levem in desnem robu v vodilu, ki je iz aluminija, inoks okroglih palic ali jeklenih vrvi. Dviganje in spuščanje zunanjih žaluzij je lahko ročno s pogonsko palico ali udobneje preko stikala z elektromotorjem.
Notranje žaluzije se zaradi svoje preprostejše sestave tudi enostavneje vgradijo v notranji okvir okna. Lamele v notranjih prostorih nimajo vodil in so brez zaščitnega ohišja, zato prosto padajo od zgornjega do spodnjega okenskega okvirja. Prek dvižne vrvice in obračalne palice se jih upravlja ročno.
Današnja sodobna okna so v marsikaterem novem domu polkrožne, trikotne ali okrogle oblike, na kar so se z sedanjimi sistemi prilagodili tudi izdelovalci žaluzij. To pa je marsikdaj odločilen razlog za izbiro ravno te vrste senčila.

Rolete

Tako kot ostali stavbni elementi so se tudi rolete prilagodile novemu času in drugačnim potrebam. Prvotne lesene rolete so nadomestile plastične, danes pa njih vse bolj nadomeščajo aluminijaste rolete. Zaradi nekaterih svojih zelo ugodnih lastnosti jih tudi v današnjem času ostala senčila niso mogla izpodriniti. Tako pri novogradnjah kot pri adaptacijah se še vedno veliko investitorjev odloča ravno za to vrsto senčil.
Roleta je sestavljena iz številnih podolgovatih letvic. Ker so letvice gibljivo povezana med seboj, se lahko navijejo v rolo, katera se skrije v roletno omarico. Letvice tečejo po PVC ali aluminijastih vodilih, ki so pritrjena na oba pokončna robova okenskega okvirja. Roletne letvice so v ponudbi iz različnih materialov v različnih barvah, višinah in debelinah. Sedanje roletne letvice proizvajalci izdelujejo iz PVC-ja ali aluminija. Plastične letvice se danes zaradi svoje sorazmerno ugodne izolativnosti in predvsem nizke cene največkrat uporabljajo, vendar jih sedaj že vse bolj nadomeščajo aluminijaste letvice, polnjene s poliuretansko peno in zaščitene s prašnim barvnim nanosom v različnih barvnih odtenkih. Aluminijaste lamele so v primerjavi s plastičnimi učinkovita dodatna protivlomna zaščita, kar je lahko pomemben argument za izbiro. Nekateri modeli imajo dodaten varnostni sistem proti nasilnemu dviganju lamel. S tem je vlom skozi takšno okno še bistveno bolj otežen. Z razliko od PVC lamel so aluminijaste bolj stabilne, se ne krivijo in kar je najbolj pomembno; ne prihaja do nobene svetlobne prepustnosti. Ta lastnost velja med vsemi senčili edinole za aluminijaste rolete. S tem so primerna tudi za širša okna. Ob tem je potrebno omeniti, da je za ustrezno kakovost potrebna tudi višja cena, zato so aluminijaste rolete tudi med najdražjimi okenskimi senčili pri nas.
V primeru novogradnje je pomembno, da se že z arhitektom pogovorimo tudi o poznejši vgradnji rolet. Veliko preglavic si lahko prihranimo, če si pred gradnjo ali vsaj v začetni fazi gradnje pridobimo dober nasvet izkušenega proizvajalca rolet. Najbolj viden element pri tem zunanjem senčilu je roletna omarica. Ravno zaradi vidnosti in tudi delne pokritosti omarice z oknom marsikateri graditelj razmišlja že pri zidanju zidov o poznejši montaži rolet. Če se na mestu preklade pusti ustrezno velik izoliran prazen prostor, se v njega pozneje vgradi roletno omarico. S tem je ta omarica pod fasadno oblogo povsem skrita v zidu oziroma betonski prekladi. Takšna predokenska podometna roleta je torej bolj primerna za novogradnjo.
Tako pri novogradnji kot pri adaptaciji hiše z menjavo oken je primerna vgradnja nadokenske rolete. Ker se takšno roleto vgrajuje hkrati z oknom, naj njo upoštevamo že v fazi načrtovanja, saj poznejša njena vgradnja ni možna. Ker ima dodatno izolacijo v omarici, je nadokenska roleta najbolj izolativna vrsta rolet. Tako kot predokenska podometna roleta je tudi ta z zunanje strani skrita pod fasadnim slojem.
Predokenske nadometne oziroma vidne rolete so bile nekdaj najbolj pogoste. Njihova vgradnja je možna tako pri novogradnji kot pri obnovi hiše. Prednost njih je, da njihovo vgradnjo nam ni treba načrtovati v naprej, saj se lahko vgradijo po končani fasadi. Torej so najboljša izbira za že dokončani objekt. Njihova montaža je enostavna, hitra in brez umazanije.
Rolete se upravljajo podobno kot žaluzije. To je ročno s pomočjo traku, ki se ob oknu na notranji strani navija v spodaj nameščenem posebnem avtomatu, lahko pa tudi prek elektromotorja s stikalom. Pri večjem oknu z roleto je bolj kot trak priporočljiva komandna palica, saj se zaradi večje teže rolet trak s časom lahko strga.
Glede toplotne in zvočne izolacije so rolete gotovo ena najboljših izbir. Namreč letvice so med seboj bolj stisnjene in bistveno debelejše kot lamele pri žaluzijah. Poleti nas učinkovito zaščitijo pred vročino in UV sevanjem. Svetlobne zračne reže na lamelah omogočajo kroženje zraka med oknom in lamelnim plaščem. Pretok zraka zmanjša prenos vročine na okno in druge materiale. Pomemben podatek je energijski prihranek v zimskem času. Celo do 15 odstotkov letno lahko prihranimo pri kurivu, saj spuščena roleta dodatno zmanjša izgubo toplote skozi steklene površine (tudi do 30%). Spuščena roleta se je izkazala kot najboljša zaščita proti vetru, dežju, snegu, premočni sončni svetlobi in vročini. Tudi zatemnitev prostorov je s pomočjo rolet bistveno bolj popolna. Po drugi strani pa z njimi ne moremo doseči tako poljubne zatemnitve kot z žaluzijami in s tem tudi ne tako praktične zaščite pred nadležnimi pogledi v bivalne prostore.

Komarniki

V toplem letnem času je v bivalnih prostorih poleg vročine problem še z nadležnim mrčesom. Muhe, ose, čebele, pajki, molji in predvsem komarji nam še kako lahko zagrenijo lagodno bivanje v stanovanju. Ena najbolj preprostih, učinkovitih in trajnih rešitev temu je vgradnja komarnikov v okenske odprtine.
Osnova vsakega komarnika je mreža z dovolj drobnimi luknjicami, ki ne prepuščajo mrčesa. Nekatere mreže ne prepuščajo tudi prašnih delcev, kar olajša bivanje astmatikom in osebam občutljivim na seneni nahod. Okvir komarnika je običajno izdelan iz aluminijastega profila, ki je prašno barvan. S tem je življenjska doba takšnega komarnika precej dolga. Nekateri so mnenja, da so komarniki ovira za svetlobo, kar pa ni res. Skozi komarniško mrežo prodira svetloba ravno tako kot bi sicer brez nje. Tudi pogled skozi okno s komarniško mrežo ni bistveno oviran.
Na trgu je precej velika izbira različnih vrst komarnikov, tako da se potrošnik kar težko znajde. Osnovna izvedba je fiksni komarnik. Ta je primeren za okno, ki ima malo vgradnega prostora oziroma že ima vgrajena zunanje rolete ali žaluzije. Preko zime se fiksen komarnik lahko odstrani ali se ga pusti pritrjenega skozi celo leto. Če se izkaže potreba po pogostem odstranjevanju komarnika je priporočljivejša izbira fiksnega komarnika na magnet (enostavna montaža in odstranjevanje) ali komarnika na tečaje. Na trgu je v ponudbi tudi rolo izvedba. Pri tem načinu se mreža navija v posebno omarico, ki je horizontalno ali vertikalno pritrjena na okvir okenskega ali vratnega krila. S tem je komarniška mreža zaščitena in skoraj neopazna. Za večje odprtine je primeren drsni komarnik. Po ALU profilu, kateri je pritrjen na okvir obstoječih vrat ali na sami steni, se vodijo komarniška vrata v levo ali desno smer. Druga opcija so komarniška vrata, ki se odpirajo ali zapirajo isto kot klasična vrata: torej s pomočjo tečajev. Proizvajalci senčil ponujajo tudi integriran komarnik. Ta je že vgrajen v zunanje senčilo (roleta ali žaluzija). Čeprav sta s tem obe izvedbi združeni v enem senčilu, delujeta neodvisno eden od drugega. Izbira integriranega komarnika je seveda najbolj primerna, če se odločamo za novo zunanje senčilo in hkrati želimo omejiti vstop mrčesu v stanovanje.

Pliseji

V zadnjih letih je dokaj hitro postalo precej aktualno senčilo, imenovano plise. Ta predstavlja predvsem sodoben in moderen način senčenja prostorov. Ena izmed njenih značilnosti je zlasti ta, da je primerno za skoraj katerikoli bivalni prostor. Tako se uporablja za senčenje stanovanjskih hiš, poslovnih prostorov, javnih zgradb, zimskih vrtov, zastekljenih balkonov, itd. Ker se plise izdeluje po meri, je to primerno za senčenje vseh vrst in oblik oken. Tako za strešna okna kot okna z nepravilnimi oblikami. Njegov sistem izdelave dopušča poljubno zasenčitev. Pogled skozi okno si lahko zastremo popolnoma ali le delno.
Takšno senčilo poleg senčenja doprinese še k dodatni dekoraciji prostorov. Proizvajalci izdelujejo pliseje v različnih barvnih odtenkih in dekorativnih vzorcih. S tem lahko plise senčilo v celoti nadomesti klasično zaveso.
Plise je izdelano iz visokokakovostne tkanine, z dolgo življenjsko dobo. Posebna tehnologija izdelave omogoča obstojnost pri visoki temperaturi in vlagi. Tkanina je impregnirana z antistatičnim premazom, ki preprečuje nabiranje prahu. Ker je tkanina pralna, je vzdrževanje takšnega senčila enostavno.
Montaža plise senčila je ravno tako precej enostavna. Ker je debelina okvirja le 2 cm, je omogočena pritrditev neposredno na letve okenskega krila. S tem senčilo zavzame zelo malo prostora in se hkrati s krilom tudi odpira in zapira. Okvir senčila je možno pritrditi tudi na steno ali strop.
Dviganje in spuščanje pliseja je vodeno s stranskimi vodili. Torej lamele prosto ne visijo in s tem ni nevarnosti, da bi med prepihom plapolale. Senčilo se regulira s potezno vrvico ali vzmetno ročico. Možnost reguliranja je tudi s pomočjo elektromotorja preko daljinskega upravljalnika. S pomočjo fotoelektričnih celic pa je možna popolna avtomatika reguliranja. Odpira ali zapira se ga lahko po višini v obeh smereh. Zlaga se ga torej lahko navzdol, navzgor, vse stransko in tudi trikotno.

Rolo senčila

Zlasti v novogradnjah je v zadnjih letih precej aktualno rolo senčilo. To je sicer v rolo zvita tkanina, ki se lahko navija ali odvija. Klasičen rolo je brez ohišja in prosto viseč ali voden s plastificirano jeklenico. Upravlja se s pomočjo obračalne vrvice ali vzmeti. Sodobna verzija roloja ima omogočeno elektromotorno navijanje, ki je krmiljeno z elektroniko.
Kvalitetno rolo senčilo ima podobno kot roleta ob straneh aluminijasta vodila, vodila iz nerjavečega jekla ali jeklenih vrvi, ki vodijo tekstil ob spuščanju ali dvigovanju vrvi. Glede na mesto vgradnje je rolo senčilo lahko zunanje ali notranje. Zunanji rolo ima navijalno cev v aluminijastem ohišju, ki ščiti tekstil pred vremenskimi vplivi, ko je ta zvit v roli. Notranji rolo je lahko prosto viseč ali izvedba v kaseti.
Poleg velike izbire enobarvnih in dekorativnih vzorcev je prednost roloja pred nekaterimi drugimi senčili še v možnosti popolne zatemnitve prostora. Zaradi majhne zgornje navojne omarice poda fasadi tudi lep sodoben videz.
Proizvajalci izdelujejo rolo iz različnih vrst tekstila. To je lahko prosojno, polprosojno, potiskano, zatemnitveno, screen tkanina, metalizirano ali tkanina različnih tekstur. Zlasti je aktualno screen senčilo. To je mrežasta tkanina, ki je ognje odporna, barvno obstojna in ne prepušča ultravijoličnih žarkov. Takšno senčilo je obstojno pri različnih atmosferskih vplivih, hkrati pa prepušča v prostor sončno svetlobo. Zaradi tega je primerno za vse dnevne prostore, zlasti pa za senčenje strešnih oken ali zimskih vrtov, torej večjih steklenih površin. V vetrovnih razmerah screen senčilo ne povzroča hrupa, kar se pa ne more zatrditi za nekatera druga senčila. Poleg tega je njegova prednost še v tem, da se kljub odprtemu senčilu in s tem zaščiti proti insektom, prostor vseskozi prezračuje. Na trgu rolo senčil je poleg screen tkanine v ponudbi tudi »soltis« tkanina. Razlika med eno in drugo je v tem, da je screen tkanina plastificirana pred tkanjem, soltis pa po tkanju.
Tako kot ostale vrste rolo senčil je tudi screen senčilo lahko notranja ali zunanja izvedba. Zunanje screen senčilo je vgrajeno v okensko odprtino ali na fasado, lahko tudi v podometni izvedbi.

Zavese

V zaprtih prostorih nas pred soncem lahko varujejo tudi goste zavese. Kot takšne so naborne zavese s prišitimi gubami ali v sodobni varianti s povezanimi drsniki in širokimi valovi. Tovrstna toplotna zaščita in hkrati zaščita pred pogledi iz zunanje okolice daje pomemben poudarek predvsem pri notranji dekoraciji prostora, saj lahko tega zelo učinkovito popestrijo in polepšajo ravno zavese. S tem postanejo pomemben estetski dodatek v vsakem bivalnem prostoru. Naj bo to razkošna dnevna soba ali samo majhna shramba.
Prvo in osnovno pravilo pri izbiri zaves je, da smo pozorni na njihovo barvo in vzorce, ki se morajo kar se da najbolj prilagajati celotni opremi v prostoru. Pozorni moramo biti praktično na vse. Od pohištva in sedežne garniture, do barve sten, stropov in tal. Še mnogo bolj kot pri roletah ali žaluzijah se pri izbiri zaves lahko poigramo z vzorci in barvnimi odtenki. Z razliko izpred nekaj let nazaj, ko je priljubljenost velikih in bogatih zaves močno upadla, se sedaj zopet postavlja v ospredje pomen kakovostnih in privlačnih materialov, hkrati pa v preprostih oblikah. V dnevno sobo so primerni npr. veliki stilizirani floralni vzorci, v spalnici ali kopalnici pa lahko prosojne gladke ali čipkaste zavese kombiniramo z dodatnimi težjimi neprosojnimi zavesami, katere po potrebi zagrnemo in se s tem zavarujemo pred pogledi iz okolice.
Poleg barvne usklajenosti naj pri izbiri zaves upoštevamo tudi njihovo dolžino, saj kratke zavese vizualno znižajo prostor.
Zavese lahko glede na izbrani material različno zastrejo pogled skozi okno v prostor in iz njega, ter različno prepuščajo svetlobo. Tkanine za zavese so lahko zelo prosojne, ali pa celo neprosojne, odvisno od tega kaj želimo z njim doseči. S tem dobimo tudi možnost različnih prilagoditev zaves v različne prostore. Namreč vsaka zavesa nikakor ne sodi v vsak prostor. V nekaterih prostorih so zavese več ali manj le za okras, v drugih pa so predvsem zato, da si z njihovo pomočjo ustvarimo zasebnost. To velja predvsem za prostor v kopalnici in spalnici, medtem ko so za kuhinjski prostor primerne predvsem prosojne zavese, ki prepuščajo zadostno količino svetlobe, katera je nujno potrebna za kuhinjska opravila.
Tkanina za klasične zavese je lahko naravnega ali sintetičnega izvora. Za naravne materiale se uporablja predvsem bombaž, volna, platno, svila, mešanice naravnih vlaken in naravne mešanice s sintetičnimi vlakni, lahko tudi lan in konoplja. Poleg vdržnosti zavese in njene življenjske dobe je z izbiro primerne tkanine odvisno tudi koliko se bo zavesa s tem mečkala, kako bo visela na karnisi, koliko težka bo in kako hitro bo zbledela. Svila je npr. draga tkanina in velja kot prestižni material, vendar barve na sončni svetlobi hitro zbledijo. Zato za svetle prostore, orientirane na jug ali zahod, svilene zavese niso primerne.
Pri montaži karnise za zaveso naj upoštevamo, da bo ta dovolj dolga, oziroma naj čez lev in desni rob okna prekriva še vsaj za dvajset centimetrov čez na zid. Le tako bomo zavese dovolj umaknili preko okenske steklene površine. Če bomo karniso vgradili direktno na strop, bomo s tem vizualno povišali prostor.
Sedaj se zavese skoraj vedno kombinira z zunanjim senčilom kot so žaluzije ali rolete. S tem se doseže najboljšo kombinacijo zasenčenosti in estetskega videza prostora, saj so zavese vsekakor izključno notranje senčilo, ki bolj kot vlogo senčenja, opravljajo nalogo dekoracije stanovanja.

Tenda

V poletnih dneh ne potrebujemo sence samo na okenskih odprtinah, ampak tudi na balkonu ali terasi. Takšen prostor bomo najbolj izkoristili, če si bomo omislili posebej prirejeno večjo platneno streho s tendo oziroma markizo. Ta nas bo čez dan ščitila pred sončnimi žarki, zvečer pa pred vlago, ki bi sicer skrajšala čas prijetnega bivanja na prostem.
Tenda je danes popularna predvsem pri senčenju zunanjih vrtov, gostinskih lokalov, mestnih izložb, vhodov v trgovine in podobno. Je pa priljubljena tudi pri stanovanjskih hišah, ki imajo teraso, balkon ali vrt. Z njo si zagotovimo praktično senco, s katero lahko upravljamo oziroma lahko tendo kadarkoli zložimo ter ob naslednji priliki spet hitro razstavimo.
Z vidika njene oblike je tenda lahko ravna ali kupolasta. Mesto vgradnje je ključnega pomena za katero obliko se odločimo. Pri stanovanjski hiši, kjer je na terasi ali vrtu običajno večja površina, se pogosteje uporablja ravno tendo. Ta ima značilno večjo ravno strešno površino, ki je v manjšem naklonu.
Tudi glede zlaganja se tende med sabo razlikujejo. Poznana je klasična izvedba, polkasetna tenda in kasetna fasadna izvedba. Cenovno najbolj ugodna in hkrati najenostavnejša je klasična izvedba. Pri tej platno ni zaščiteno in se enostavno le navija na os. Pri polkasetni izvedbi oziroma fasadni tendi s tulcem za platno se slednje navija v zaščitni aluminijasti tulec. Ob tem ostanejo iztezne roke izven konstrukcije in so vidne tudi pri zloženi tendi. Pri kasetni izvedbi ima tenda posebno aluminijasto kaseto, v katero se enostavno zloži platno za čas, ko tenda ni potrebna. Poleg platna se v kaseto zložijo tudi iztezne roke. S tem je celotna tenda skrita v kaseti. Zložljiva tenda v kaseti pride v poštev predvsem v času poletnih neviht z močnejšim vetrom. Ravno veter lahko močno poškoduje konstrukcijo tende, saj je močnejši zračni upor glede na veliko površino platna lahko zelo velik. V času močnega vetra naj bo platno vedno zloženo. Če piha veter s hitrostjo 40 km/h, pritiska z močjo 430 kg na 18 m2 površine tende. To pa je že precej velika sila in le dovolj močna konstrukcija bo kos takšnemu pritisku. Poleg možnosti izogibanja poškodbam, omogoča kasetna izvedba tudi podaljšanje življenjske dobe platna. Ravno ta del je pri tendi najbolj pomemben element. Z njegovo kakovostjo je precej pridobljeno pri trajnosti celotne tende. Tenda nikakor ni le poljuben kos tekstila na konstrukciji. Med kvalitetnejša platna sodi posebno UV obstojno in večkrat impregnirano akrilno platno, ki ne prepušča sončnih žarkov ter dolgo časa ohrani svojo prvotno barvo. Tako imenovana Screen tkanina je tudi precej aktualna za platnene strehe. Njena odlika je mrežasta struktura, skozi katero lahko prehaja ogret zrak. Da je platno dovolj kakovostno, mora ta prepuščati zrak (plastificirano ni priporočeno). Možnost barve platna in vzorcev je praktično neomejena. Platno je lahko enobarvno, dvobarvno, večbarvno, svetlejše, temnejše, itd. Ob izbiri barve platna naj vsekakor upoštevamo barvno usklajenost z ostalim okoljem kot je na primer fasada hiše.
Upravljanje tende se lahko vrši ročno prek navijalne palice ali s pomočjo elektromotorja. Z ugodnimi cenami elektronike in avtomatike je tudi tenda z motorjem dostopna skoraj vsakemu investitorju. Na naš ukaz se s pomočjo elektronike in elektromotorja strešna konstrukcija in platno zložita skupaj. V primeru nenadnih poletnih neviht, ko je potrebno zaradi močnega vetra tendo na hitro zložiti, je še bolj praktična rešitev senzor, ki s posebno vetrnico zazna moč vetra in pri določeni moči vklopi elektromotor, kateri tendo zloži brez naše pomoči. Tovrsten sistem pride v poštev predvsem v času naše odsotnosti od doma.
Če se odločimo za tendo z motornim pogonom, naj upoštevamo tudi možnost prekinitve električne energije. Priporočena je izbira kombinacije avtomatike z ročno navijalno palico, ki omogoča, da lahko tendo zapremo tudi ročno.

Pergotenda

Pergotenda je v zadnjih letih pri novogradnjah ali saniranih hišah med najbolj priljubljenimi izvedbami senčenja na prostem. Z njeno uporabo postane terasa ali kotiček na vrtu bivalni prostor, ki je na odprtem in hkrati zagotavlja prijetno senco. Obliko in s tem videz pergotende si vsak investitor lahko prilagodi in oblikuje po svojih željah.
Kot takšna je uporabna predvsem za senčenje večjih površin. To je sicer pergola, na kateri je nameščen zložljiv mehanizem s tkanino oziroma tendo. Zaradi svoje konstrukcije in podpornih stebrov je močnejša in odpornejša na veter kot klasična tenda z iztegljivimi rokami. Kljubuje lahko tudi ekstremnim vetrovnim razmeram s hitrostjo vetra do 102 km/uro.
Tako kot klasična tenda je pergotenda lahko pritrjena na steno ali pa je samostoječa. Za streho pergotende se v največ primerih uporablja nepremočljivo tkanino. S tem smo varni pred njo tudi v poletnem nalivu. V primerjavi z fiksnim nadstreškom ima prednost v tem, da je zložljiva in omogoča regulacijo svetlobe ter zračenja.

Avtomatizirano upravljanje

Razvoj in pocenitev elektronskih komponent je v zadnjih letih doprinesel, da se v slovenske domove vse več vgrajuje senčila z elektromotornim pogonom na daljinsko upravljanje. V več kot polovico sedanjih novogradenj se že vgrajuje senčila z elektromotornim upravljanjem.
Pri avtomatizirani izvedbi preko stikala s pomočjo elektromotorja spuščamo ali dvigamo senčila. Pri roletah ima poleg udobja takšna izvedba prednost v primerjavi z ročnim upravljanjem še v boljšem izolacijskem učinku, saj pri ročnem načinu zaradi odprtine mehanskega prenosa upravljanja nastanejo toplotne izgube. Za izvedbo senčila z ročnim upravljanjem je potrebno za njegovo vodilo zvrtati luknjo v okno, medtem ko pri senčilu z elektromotorjem tega ni treba.
Poleg osnovne izvedbe elektropogona preko stikal je že nekaj časa tudi možnost elektronskega daljinskega upravljanja. Na ta način z daljinskim upravljalnikom manipuliramo s senčili. Brezžično upravljanje senčil preko spleta je eden od viškov ugodja upravljanja našega doma, kateri je zlasti pri novogradnjah vse bolj pogost. Takšen način upravljanja senčil je eden od skoraj že obveznih in osnovnih sestavnih delov inteligentne hiše s centralnim nadzornim sistemom.
Za brezžično upravljanje senčil preko spleta potrebujemo poleg elektromotorja le še računalnik, usmerjevalnik (router) in dostop do spleta. Računalnik je lahko pametni telefon ali tablica. S tem lahko kjerkoli in kadarkoli upravljamo s senčili preko spletnega brskalnika. Izbrana senčila kot so rolete, zunanje žaluzije, screen senčila in tudi tendo lahko na ta način pomikamo v različne pozicije.
S stikalno uro ali svetlobnim senzorjem lahko nastavimo čas, ko se bodo rolete samodejno zjutraj dvignile in zvečer spustile. To je sicer zelo dober preventivni varnostni ukrep, saj s tem ustvarimo vtis, da smo doma, čeprav smo odsotni.
Seveda za takšnim ugodjem stoji tudi višja cena investicije v senčila. Strošek motorja, stikala in daljinskega upravljalnika doprinesejo, da je razlika med ročnim in elektromotornim upravljanjem enega senčila približno 100 evrov. Ta cena je sicer odvisna še od vrste nadgradnje z elektropogonskim sistemom.
Še bolj komfortno in praktično upravljanje senčil pa omogočajo različni sedanji klimatski senzorji, s pomočjo katerih se senčila na hiši samodejno uravnavajo glede na obdobje sončnega vremena, mraza, vetra ali dežja.

pripravil: M.A.